Varför införs inte system som planerat?
/- Omfattning och svårigheter underskattas
- Begrepp tolkas på olika sätt
- Aktiviteter ”missas” eller görs i fel ordning
- Oklart ansvar mellan intressenter
- Det är olika beställer och olika leverantörer
- Olika lösningar för systeminförandet beroende på leverantör
- Ingen egen heltäckande permanent införandeprocess
Eftersom de flesta kan ge exempel på system som införts i organisationer med oplanerade konsekvenser eller ibland katastrofala resultat som följd, så kan ”vän av ordning” undra varför detta upprepas gång på gång. Lär vi oss inte något av våra misstag?
En förklaring kan vara att denna typ av projekt inte genomförs rutinmässigt, utan i många organisationer istället med långa intervall mellan varje tillfälle. Det saknas också heltäckande och utprövade metoder/verktyg för systeminförande på marknaden.
Andra orsaker kan vara att man ofta underskattar omfattning och svårigheter i ett komplext systeminförande. Man saknar en gemensam referensram för arbetet, vilket leder till att t ex termer och begrepp tolkas olika av olika parter. Införandeprocessen är inte heller genomtänkt och man har inte kontroll över alla ingående aktiviteter, vilket leder till att en del aktiviteter, görs i fel ordning och i värsta fall ”missas” helt.
Samverkan mellan olika intressenter fungerar inte heller på ett strukturerat sätt och ansvar och roller är oklara. Ibland förekommer t ex olika beställare och olika leverantörer, i samma införandeprocess.
Systemleverantören ges ofta även ansvaret för systeminförandet, vilket kan leda till ett felaktigt eller begränsat fokus i införandearbetet. Metoden för systeminförandet blir också beroende av leverantörens erfarenhet och kompetens.
Den viktigaste enskilda orsaken är förmodligen att den mottagande organisationen saknar en egen heltäckande, permanent införandeprocess.
För mer information kontakta Hans Johansson - hans.johansson@citrusab.se